Početna
?etvrtak, 20.Lipnja 2024 (23:44:05) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Daus o Strategiji poljoprivrede: To je štorija za malu dicu

Hrvatska, 18.02.2022. (08:13)
Daus  o Strategiji poljoprivrede:  To je štorija za malu dicu
Daus o Strategiji poljoprivrede: To je štorija za malu dicu
ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus jučer je sudjelovao u saborskoj raspravi o prijedlogu Strategije poljoprivrede do 2030.godine i odmah u uvodu naglasio da je dobro što se išlo u izradu Strategije, uz napomenu da je ova predložena suviše općenita za jedan strateški dokument koji bi trebao imati jasno definirane ciljeve i akcijski plan koji bi omogućio njihovu realizaciju.

Istaknuo je da Strategija neće riješiti gubitak sve većih poljoprivrednih površina koje obrastaju vegetacijom i tako postaju dio šumsko-gospodarskih osnova, a bile su oranice. -Time se gube obradive površine, a pojavljuje se i sve veći broj zaraslih površina u kojima se nekontrolirano razmnožava divljač koja posljedično rade štetu na ono malo usjeva što je ostalo, rekao je Daus.

Dotaknuo se i teme poljoprivrednog zemljišta te upozorio kako se ono svakodnevno devastira parcelacijom, pripremom za divlju gradnju i prodaju strancima te dodao kako je Zakon o poljoprivrednom zemljištu i dalje neefikasan jer poljoprivrednici putem natječaja ne mogu dobiti dugoročni zakup za državno poljoprivredno zemljište, što ova Strategija neće riješiti, a to je ključno pitanje za poljoprivrednu proizvodnju.

-Ova Strategija ne govori o tome kako ćemo zadržati mlade na selu u razvijenim područjima jer i takvih u Hrvatskoj na sreću ima, ne govori kako ćemo učiniti poljoprivrednu djelatnost jednako atraktivnom kao turizam, kazao je Daus te dodao kako je upravo u područjima s najvećom turističkom razvijenošću potrebno poticati poljoprivredu jer je svima poznato da je spoj turizma i poljoprivrede dobitna kombinacija.

Napomenuo je da, ukoliko želimo konkurentnu poljoprivredu u budućnosti, potrebno je istu mladom čovjeku učiniti atraktivnom, digitalizirati je, automatizirati i robotizirati te je nužno mlade motivirati za školovanje u poljoprivrednim zanimanjima.

Smatra da je poljoprivredniku potrebno ponuditi sustav i to od sjetvenog plana do svih potrebnih agrotehničkih mjera s ciljem čim više prinosa, do organiziranog otkupa i unaprijed poznate otkupne cijene kroz proizvođačke organizacije. Dodao je kako bi o tome trebala govoriti Strategija i kako bi tada svaki poljoprivrednik znao što i koliko može očekivati za svoj rad i novac koji je uložio u poljoprivrednu proizvodnju.

-Država bi tako u realnom vremenu imala sve podatke o obrađenim poljoprivrednim površinama, količini posijanog sjemena, utrošku zaštitnih sredstava, uloženim satima rada u proizvodnju, proizvedenim količinama i ostvarenom prihodu, naveo je Daus te dodao kako bi tako svakom poljoprivredniku bilo jednostavno unositi podatke u sustav, a oni koji ne bi ispunjavali tu obvezu ne bi dobili potporu. No, kako to nažalost ne stoji u Strategiji, zaključio je da je Strategija zapravo štorija za malu dicu.Mobilna verzija članka

Oglasi