Logo - www-parentium.eu

Susret zborova Naš kanat je lip slavio istarsku besidu uživo i online

30.11.2021. (09:08)

Foto: Andi Bančić

“Neka nam živi domaća besida i naš Kanat”, zaključila je na otvorenju 49. manifestacije Naš kanat je lip Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, temeljne organizacije u kulturi grada Poreča i jednog od organizatora susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip.

Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip godišnje se održava u Poreču kao revijalni susret s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske glazbene baštine, posebice istarskog glazbenog idioma, koja je utjelovljena u umjetničkim skladbama. David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč ističe da se važnost Kanta očituje u: (p)održavanju tradicije zborskog amaterskog pjevanja na istarskoj ljestvici, motivaciji koju manifestacija te vrste može pružiti istarskim i drugim skladateljima da komponiraju na istarskoj ljestvici te natjecateljskom konceptu kojim se nagrađuje najbolja izvedba.

Kanat se tradicionalno održava svake godine u lipnju, obično u prostoru Istarske sabornice. Zbog neizvjesne epidemiološke situacije, ovogodišnji se održao 26. i 27. studenog u gradskom kazalištu Poreč, a cjelokupni je program bilo moguće pratiti preko računala ili mobitela zahvaljujući prijenosu uživo.

Manifestaciju su pozdravili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Snježana Radetić, skladateljica i umjetnička voditeljica Kanta, Đeni Dekleva-Radaković, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i dogradonačelnik Grada Poreča Ugo Musizza.

Đeni Dekleva-Radaković istaknula je izazove s kojima se zborovi, a posljedično i Kanat, suočavaju zbog epidemioloških mjera i pandemije COVID-19: „Naši zborovi koji su se uspjeli sakupiti, oni su se uz sve ove nedaće uspjeli posložiti i pripremiti program koji će nam predstaviti, za nas je to jako važno. Važno je znati da je pandemija jako naštetila zborskoj glazbi, zborskom pjevanju, zato što je zbor grupa ljudi koja radi i priprema se u jednom zatvorenom prostoru. […] ti zborovi u ovo vrijeme pandemije, pokušavali su, prestali su raditi, počeli su se rasipati, smanjili su se, mnogi su i nestali. Zato se ja veselim ovom Kantu jer se prijavilo 9 vokalnih ansambla, koji su ipak odlučili i ustrajali da spreme program koji je bez proba vrlo teško uskladiti.“ Đeni Dekleva-Radaković zahvalila je svim zborašima-pjevačima, njihovim zborovođama, za trud i volju da se okupe i da upriliče 49. Naš kanat je lip. Nastupe je održalo 5 zborova i 3 vokalna ansambla, sveukupno 120 izvođača. (dp)