Početna
Srijeda, 24.Srpnja 2024 (07:48:48) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Usluga Poreč uspješno uvela individualno sakupljanje otpada: zaposleni novi djelatnici i uloženo 31,5 milijuna kuna u vozila i opremu

Poreština, 24.02.2022. (14:19)
Reciklažno dvorište na Košambri
Reciklažno dvorište na Košambri

Porečki komunalac Usluga Poreč d.o.o. uspješno je uveo novi sustav - individualnu uslugu sakupljanja i zbrinjavanja otpada. A kako bi sve funkcioniralo prema planu, uložio je 31,5 milijuna kuna u vozila i opremu, zaposlio nove djelatnike te reorganizirao one postojeće, kao i njihove poslove. Formirano je, tako, pet novih timova za prikupljanje otpada. Osim toga, zaposleni su i novi djelatnici koji razvrstavaju i pripremaju otpad za predaju ovlaštenim sakupljačima. Potreba za takvim djelatnicima još uvijek postoji, jer korisnici sve više razvrstavaju otpad na kućnom pragu.

Nabavljena su nova komunalna vozila, novi i dodatni “obični”, podzemni i polupodzemni spremnici, informatička oprema, strojevi i sustavi za rad, odnosno čipovi i sustavi za kamione, otpadomjeri, naljepnice, vage i strojevi.

- Ovakva vrsta individualnog sakupljanja otpada zahtijeva kontinuirana ulaganja i prilagodbu opsega i dinamike posla sukladno potrebama i stanju na terenu. A da ona uspješno funkcionira, vidljivo je i iz usporedbe 2019. s 2021. godinom. Naime, postignut je trend smanjenja miješanog komunalnog otpada te povećanja količine odvojeno sakupljenog otpada. Točnije, miješani komunalni otpad smanjen je za sedam posto, a povećale su se količine odvojeno sakupljenog papira i kartona za 160 posto, plastike za 190 posto, stakla za 70 posto te metala za 70 posto. Osim toga, povećale su se i količine odvojeno sakupljenog otpada u reciklažnom dvorištu za 115 posto, naveli su iz Usluge Poreč, napominjući da, budući da su individualne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada podijelili tek krajem prošle godine, u narednom razdoblju očekuju još bolje rezultate.

Inače, osim na području Grada Poreča, Usluga Poreč obavlja javnu uslugu sakupljanja otpada i u općinama Vrsar, Funtana, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vižinada i Višnjan. Radi se o teritoriju od ukupno 142 četvorna kilometra s (isključujući turistički sektor) 21 tisućom korisnika. Komunalni otpad Usluga Poreč sakuplja i za više od 60 hotela, kampova i apartmanskih naselja.Mobilna verzija članka

Oglasi